Älskade pajer! Denna svamp och broccolipaj är en av mina favoriter. Den är fyllig och mättande och kombinationen svamp och broccoli passar alldeles utmärkt ihop.
För att enklast göra degen rekommenderar jag en matberedare men det går bra för hand också om du inte har något emot att bli lite kladdig.
Svamp och Broccolipaj
Portioner 1 paj
Ingredienser
Pajens innehåll
- 3 champinjoner
- 1/2 purjolök (kan bytas mot gul lök)
- 250 g broccoli fryst eller färsk
- 1 dl matlagningsgrädde
- 1 msk vetemjöl
- 1 ägg
- 1 dl ost riven
Pajdeg
- 125 g smör kylskåpskallt
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk vatten iskallt
Gör så här
- Blanda smöret och vetemjölet i matberedaren. För hand - skär smöret i små bitar och nyp ihop mjöl och smör till en smulig massa.
- Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i smörad form och nagga med en gaffel. Låt vila i kylen 10-20 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader och grädda pajskalen i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Medan pajen vilar i kylen och gräddas i ugnen, kan du börja med att laga innehållet till pajen.
- Skiva champinjonerna, skiva purjolöken och hacka broccolin.
- Hetta olja i en stekpanna på medelhög värme och stek löken. När den börjar få färg och bli mjuk kan du tillsätta broccolin och champinjonerna. Stek i ca 5 minuter.
- Pudra över mjölet och blanda. Tillsätt grädden och låt koka ihop i en minut. Ta bort stekpannan från värmen och knäck in ägget. Rör om väl.
- Fyll på pajskalet när det är färdiggräddat. Strö över osten och låt gräddas igen i ugnen i ca 15 minuter tills osten börjar få färg.
Noteringar
Matlagningsgrädden kan bytas ut mot cashewmjölk eller sojamjölk. Tillsätt lite mer mjöl för att få en tjockare konstinens.